The Chess Variant Pages

Eenentwintig schaak (Blackjack Chess)

Schaakclub "Promotie" in Zoetermeer (Nederland) heeft al vele jaren aan het eind van het jaar een oliebollentoernooi. Bij dit toernooi worden allerlei schaakvarianten gespeeld: bestaande maar ook nieuwe die speciaal voor dit toernooi bedacht worden.

Deze variant is een van de varianten die beschreven is in het boekje "Bloemlezing Humorschaak". Dit is geschreven door Henk Breugem van SV Promotie. Henk noemt het "tel uit je winst" maar de naam "eenentwintig schaak" is er door Hans Bodlaender aan gegeven. De variant is waarschijnlijk bedacht door Henk Breugem of iemand anders van SV Promotie.

Regels

  1. De FIDE-regels gelden met volgende uitzonderingen/aanvullingen
  2. Elk stuk (behalve de koning: die telt bij dit spel voor 0) is punten waard. Dames zijn 9 punten, torens 5, lopers en paarden 3 en pionnen 1 punt waard.
  3. Een speler wint door mat zetten van de tegenstander als bij normaal schaak
  4. Een speler wint ook als de stukken die hij nog op het bord heeft staan precies 21 punten waard zijn.
  5. Een speler die met zijn stukken de waarde van 21 punten bereikt heeft meteen gewonnen. De speler die mat gezet wordt door een zet waarbij een van stukken geslagen wordt en het totaal van zijn stukken daardoor op 21 punten heeft toch gewonnen. Dus : de "21-regel" gaat boven mat!!.

Commentaar.

Elke speler begint met 39 punten. Als iemands punten onder de 21 komt kan hij winnen door mat te zetten of het halen van 21 punten doordat een pion promoveert.
Geschreven door: Jos Jansen of Lorkeers en Hans Bodlaender.
WWW pagina gemaakt: vrijdag 26 juli 2002.