The Chess Variant Pages

Brett Schaak (Brett Rules)

Deze regels werden in 1999 door Juraj Pivovarov naar deze website gezonden. Het spel is genoemd naar een vriend van hem, Brett.

Regels

De FIDE-regels gelden met volgende uitzonderingen/aanvullingen2. Er zijn 3 stukken die andere zetten kunnen doen en er is een extra regel voor winnen.
 1. Boemerang lopers
  1. Lopers kunnen gaan als gewone lopers
  2. Ze mogen ook 1 veld diagonaal en daarna diagonaal verder in een andere richting als een gewone loper-zet.Ze gaan dus 1 zet diagonaal en daarna een willekeurig aantal velden in een willekeurige richting verder als een loper zetten. Ze kunnen ze een veel groter deel van het bord bereiken
 2. Rechte hoek torens
  1. Torens gaan als gewone torens
  2. Ze mogen ook 1 veld als een gewone toren en daarna verder zetten als een gewone toren. Ze gaan dus 1 veld rechtuit en daarna een willekeurig aantal velden in een willekeurige richting verder als toren zetten. Ze kunnen een veel groter deel van het bord bereiken.
 3. Vreemde dames
  1. Een dame mag een stuk alleen van achter (recht of diagonaal) slaan. Ze mag dus niet van opzij of van voren slaan maar alleen recht achteruit of diagonaal achteruit.
 4. Mexicaanse koningen
  1. Een speler wint niet alleen door mat te zetten maar ook als zijn koning "promoveert" door op een veld (dat niet aangevallen mag worden) op de 8e of 1e rij te komen. Dus hij wint als hij met zjin koning aan de overkant komt.

Commentaar

 1. De dame is veel zwakker (tot in het eindspel).
 2. Torens en lopers zijn veel sterker: bijna net zo sterk als een dame. Het lijkt dus alsof je met 4 dames in plaats van met 1 dame begint.
 3. Openingen als b4 en g4 zijn heel sterk omdat een loper en een toren heel snel ontwikkeld kunnen worden voor meer controle op het spel.
 4. Torens zijn verbazingwekkende stukken in het eindspel omdat ze vanaf heel veel plaatsen in één keer mag kunnen geven. Een toren o peen open bord beslaat 3 aangrenzende rijen/lijnen: de rij/lijn waar hij staat en de rijen/lijnen daarnaast.

Geschreven door: Juraj Pivovarov, Jos Jansen of Lorkeers en Hans Bodlaender.
WWW pagina gemaakt: dinsdag 11 februari 2003.