The Chess Variant Pages

Marseillais Schaak (Marseillais Chess)

Dit spel werd uitgevonden door een inwoner van Marseille. Het is alleen niet zeker of het Albert Fortis was, samen met de Noor J. Rossolow (die toen in de stad was) of door Jehan de Queylar. Het spel is van ongeveer tussen de eerste wereldoorlog en 1925. Beroemde schaakspelers die deze variant gespeeld zouden hebben zijn: Aljekhine, Reti, Znosko-Borovsky, and Cheron.

Regels

  1. De FIDE-regels gelden met uitzondering van het volgende:
  2. Elke speler doet bij zijn beurt twee zetten. Hij mag met hetzelfde stuk 2 keer zetten of zetten met verschilldende stukken.
  3. Rokeren geldt als één zet. De speler mag daarna ook nog een zet doen met toren of koning.
  4. Als een speler schaak geeft bij de eerste zet mag hij geen tweede zet doe
  5. Schaak moet opgeheven worden in de eerste zet van een beurt
  6. Een speler mag zijn koning niet schaak zetten door een eigen zet: ook niet in de eerste zet van een beurt.
  7. Een pion die twee velden vooruit gaat in de eerste zet mag door de tegenstander en-passant geslagen worden, zelfs als hij daarna nog een keer in dezelfde beurt gezet is.
  8. En-passant slaan mag alleen in de eerste zet van een beurt. Dit geldt niet als je twee pionnen en-passant zou kunt slaan.

Gebalanceerde variant

Om het voordeel van wit (omdat hij mag beginnen) te verminderen heeft Robert Bruce in 1963 de volgende simpele regel voorgesteld: Wit mag bij zijn eerste zet slechts één zet doen. Deze variant wordt het meest gebruikt in plaats van de "gewone" versie.
Geschreven door: Jos Jansen of Lorkeers en Hans Bodlaender.
WWW pagina gemaakt: donderdag 7 november 2002.