The Chess Variant Pages

Bilaterale Groepssimultaan Schaak

Voor zover bekend uitgevonden door B. Eshuis uit Bennekom, Nederland in de 80'er jaren van de vorige eeuw. Het wordt soms gespeeld bij speciale gelegenheden op de Bennekomse Schaakvereniging. Het is een heel leuk spel.

Regels

Het spel wordt gespeeld tussen 2 teams met een gelijk aantal spelers per team. Een aantal borden gelijk aan het aantal spelers per team staat op een lange tafel. Op elk bord staan de stukken in de gewone openingsstelling klaar. De kleuren staan afwisselend wit en zwart aan elke zijde van de tafel. Nu wordt op elk bord een normaal spel schaak gespeeld. Elke speler gaat na een zet naar het volgende bord aan zijn kan. Dus op elk bord wordt een volgende zet gedaan door de volgende speler van het team. Het team dat het hoogste aantal afzonderlijke partijen wint, wint de wedstrijd. Het is handig een mechanisme (bijv. een schaakklok of bel/toeter) te gebruiken voor elk bord om aan te geven wanneer een speler moet zetten.

Een variant van Go

Maarten Bodlaender gaf het bestaan van deze variant aan die uit Go afkomstig is maar ook heel goed voor schaak gebruikt kan worden. Er wordt een normale partij schaak gespeeld. Er zijn twee teams met elk een sterkere en een zwakkere speler. Voor elk team doet elke speler om de beurt een zet. Dus de ene speler van het witte team doet de oneven zetten, de andere speler van het witte team doet de even zetten. Plagen van de tegenstander kan bij de spelregels worden ingevoerd. Advies geven / vragen en overleg tussen de spelers van een team is niet toegestaan.
Geschreven door: Jos Jansen of Lorkeers en Hans Bodlaender.
WWW pagina gemaakt: vrijdag 21 februari 2003.